top of page
Vyhledat

Muži se představí na evropském šampionátu! Pokusí se zaskočit mistry světa a postoupit ze skupiny

Česká reprezentace si znovu vybojovala účast na EURU, kde jako prvního vyzve nejžhavějšího aspiranta na zisk zlatých medailí Dánsko. Největším rivalem o postup mezi nejlepší dvanáctku, kam se podívají jen dva nejlepší celky ze skupiny, bude ve druhém zápase Portugalsko. V závěrečném utkání skupiny se český výběr střetne s Řeckem. Všechny duely bude živě vysílat stanice ČT sport.


Na úvod turnaje nejtěžší zkouška

Prvního soupeře národního týmu není třeba dlouho představovat, Dánové totiž ovládli poslední tři světové šampionáty! Na minulém mistrovství Evropy, kde i přes dobré výsledky Češi nepostoupili do hlavní fáze, získali seveřané bronzové medaile. Naposledy se český tým utkal s Dánskem na evropském šampionátu v roce 2018, kde nad ním dokázal senzačně zvítězit 28:27 a i tento výsledek mu zaručil postup do souboje o 5. místo, kde nakonec podlehl o jedinou branku Chorvatsku. Zápas s Dánskem odvysílá přímým přenosem stanice ČT sport ve čtvrtek 11. ledna ve 20:30. „Na začátek to bude velký oříšek. Dánové jsou poslední mistři světa. Až s postupem času uvidíme, jestli to pro nás bude dobře, nebo špatně hrát tak těžké utkání na rozjezd turnaje. Před šesti lety jsme na úvod dostali výprask od Španělska, a nakonec pro nás turnaj dopadnul dobře,“ podotýká opora českého týmu Stanislav Kašpárek.


Druhé vystoupení bude pravděpodobně klíčové

Portugalsko představuje pro český výběr velkou neznámou. Naposledy se s ním totiž střetl v rámci kvalifikace na EURO 2010, kde se tehdy ve dvojzápase z postupu radovali naši hráči. Obě utkání však byla vyrovnanou záležitostí a podobný průběh se očekává i v tomto zápolení. Jak pro soupeře z Pyrenejského poloostrova, tak i pro český tým půjde o klíčový zápas o postup do další fáze. Portugalci se v dobrém světle představili na loňském mistrovství světa, kde vyhráli skupinu D, a nakonec obsadili třináctou pozici. Utkání bude znovu k vidění na ČT sport, a to v sobotu 13. ledna v 18:00. „Záleží na tom, jak do turnaje vstoupíme pocitově a výsledkově, ale je pravda, že s Portugalskem to bude klíčový souboj. Chceme postoupit, přes to nejede vlak! S Plockem máme v Lize mistrů ve skupině Porto, ze kterého mají Portugalci v reprezentaci hodně hráčů. Ten jejich systém je hodně podobný a dost jsme sledovali video právě ze zápasů Porta,“ nastínil Tomáš Piroch.


Nováčka z Řecka nelze podcenit

Řecko je sice na evropské scéně debutantem a bude papírově nejslabším týmem ze skupiny, v kvalifikaci však podávalo v utkáních s Nizozemskem a Chorvatskem velmi sympatické výkony, které dokazují, že tým z jihu Evropy nesmíme za žádných okolností podcenit. Poslední vzájemná konfrontace mezi oběma soupeři se datuje k 7. dubnu 2012, kde v přátelském zápase vyhrál český tým těsně 25:24. Utkání startuje v pondělí 15. ledna od 18 hodin a živě ho odvysílá stanice ČT sport. „Na Řeky jsme se také připravovali, ale zatím ne s takovým důrazem jako na Dány a Portugalce. Je to ale dáno také tím, že půjdeme od zápasu k zápasu a musíme se na ty soupeře připravovat postupně,“ doplňuje Piroch. „Hrát se dá s každým. Já cítím, že náš tým sílu má. Nemáme sice tolik zkušeností jako Dánové, Francouzi nebo Španělé. Každopádně máme zase to dravé mládí a takovou střední generaci se zkušenými borci. Pokud si to ale všechno sedne, tak nevidím důvod, proč bychom neměli potrápit ty nejlepší týmy,“ uzavírá brankářská jednička Tomáš Mrkva.


PROGRAM ČESKÝCH ZÁPASŮ:

čtvrtek 11. 1. Dánsko – ČESKO (20:30)

sobota 13. 1. ČESKO – Portugalsko (18:00)

pondělí 15. 1. ČESKO – Řecko (18:00)


12 zobrazení0 komentářů
bottom of page